Sünmalac

2010-ben kimutatták, hogy lisztérzékeny vagyok. Ez a blog a gluténmentes ételekkel történő próbálkozásaimat mutatja be. Nagyon ritkán használok gluténmentes lisztkeveréket, inkább a saját fejem alapján készítem az ételeket. Amit nem lehet elkészíteni üzletben vásárolható lisztkeverék nélkül, arról minden szívfájdalom nélkül lemondok.

Címkék

alma (1) almás (1) asszony (1) bab (1) barnarizs (2) batáta (1) bejgli (1) betegség (39) brokkoli (1) busa (1) császármorzsa (2) csicseriborsó (1) csirke (2) csokoládé (4) cukkini (2) Diéta (1) Dio (9) diós (1) dosa (1) édesség (7) eszmefuttatás (51) fagyi (1) fagylalt (1) falafel (1) fasírt (3) felfújt (1) figyelem (3) fokhagyma (1) főzelék (1) galuska (1) gesztenye (2) gomba (4) gombaleves (1) görhe (1) Gyros (1) gyümölcs (1) hal (2) halpogácsa (1) hús (10) joghurt (1) kacsa (2) kacsacomb (1) kakakó (2) kakaó (4) kakaóscsiga (1) káposzta (1) karácsony (1) karalábé (1) karamell (1) karfiol (2) kávé (1) keksz (4) kenyér (2) képviselőfánk (3) keresztszennyeződés (1) kínai (1) kozmetikum (2) Krémes (5) krumpli (6) kukorica (2) kukoricaliszt (1) lapos (1) laposkenyér (4) lasagne (1) lencse (4) lenmag (1) leves (15) lilakáposzta (1) lusta (1) macaron (1) mák (4) mákos (1) malőr (6) mandula (1) marcipán (1) marhapörkölt (1) mascarpone (2) meggy (4) mézeskalács (2) módra (1) mogyoró (2) Muffin (5) müzli (1) narancs (3) négercsók (1) nudli (1) ország (1) orvos (1) padlizsan (2) palacsinta (4) paleo (4) paradicsom (1) pikóta (1) pillecukor (1) piskóta (3) pita (2) puding (1) rágcsálnivaló (6) rántott (3) répatorta (2) rétes (1) Rizs (2) rizsliszt (1) sajt (8) sárgaborsó (1) somlói (2) süiemény (1) sünmalac (1) sutemény (1) sütemény (88) süti (1) sütőtök (1) szendvics (1) szilva (4) termék (1) tészta (1) tésztagép (1) tiramisu (1) tócsni (1) torta (20) tortilla (1) tükmag (1) túró (22) túrós (1) uborka (1) veszély (1) virsli (1) zebra (1) zöldborsó (1) zöldség (1) zsemle (2) zserbó (1) Címkefelhő

Link az új blogomhoz

2014.05.12. 09:54 Sünmalac1

www.lisztmentesen2.blogspot.com

                        Fenti linken található a blogom folytatása.

Szólj hozzá!

2014.05.11. 19:55 Sünmalac1

Végre döntöttem. Sikerült a blogomat átköltöztetni a lisztmentesen2.blogspot.hu
oldalra.

Aki keres, az ott megtalál!

 Remélem, hogy Dédimami is odatalál (hiába írtam a megadott címedre, visszapattant a levél, hogy nincs olyan címzett).

 

 

Szólj hozzá!

2014.05.11. 14:41 Sünmalac1

Teljesen beleszerettem ebbe a könnyen kezelhető, jól felhasználható, gluténmentes, csökkentett szénhidrát tartalmú tésztába.

Ugynannyi túrót használok, amennyi dkg lisztet (rizs és kukoricaliszt fele-fele arányban). Ütök bele 1-2 tojást, teszek bele szódabikarbónát, sót és cukrot (ha sós a töltelék, akkor nem kell bele a cukor.

P1150288.JPG

 

P1150293.JPG

P1150294.JPG

 

P1150296.JPG

 

P1150298.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: túró sütemény rágcsálnivaló

2014.05.11. 11:26 Sünmalac1

Ma van a 4 éves blog-születésnapom!

Négy éve írom a tapasztalataimat és a gluténmetes főzési szokásaimat. Remélem, hogy nem csak nekem, hanem másoknak is a hasznára szolgál.

Szólj hozzá!

2014.05.10. 18:52 Sünmalac1

20140509.JPG

10 dkg túrót 10 dkg liszttel (5 dkg rizsliszt és 5 dkg kukoricaliszt), 1 egész tojással, sóval, kevés szódabikarbónával és 2 ek olajjal összegyúrtam (a megfelelő állagot tejföllel állítottam be).

A tésztát szilikon nyújtófával szilikon lapon kinyújtottam, a tésztát megkentem fokhagymás-sós olajjal, megszórtam reszelt sajttal és a szilikonlap segítségével felcsavartam. A "hurkát" tojással megkentem, megszórtam a tetejét is reszelt sajttal, majd háromszög formára aprítottam és 180 C-on addig sütöttem, amíg szépen megpirult.

Finom és még másnap is puha (ha marad).

Szólj hozzá!

Címkék: túró sajt sütemény rágcsálnivaló rizsliszt

2014.05.10. 11:53 Sünmalac1

P1150247.JPG

Busaszeleteket beirdaltam, sóztam és kukoricalisztben megforgattam. Olajon megsütöttem. Az édesburgonyát szintén megsütöttem, kicsit pároltam is.
Eszméletlenül finom káposztasalátát készítettem. A titka az volt, hogy nagyon friss, szinte még enyhén bodros levelű volt a káposzta. Egészen más ízű, mint a téli fejeskáposzta. A képosztát vékonyra felcsíkoztam, egy hagymát is közé aprítottam. Olajba tettem sót, cukrot és ecetet és ezt öntöttem rá és alaposan összeforgattam.

Szólj hozzá!

Címkék: busa káposzta batáta

2014.04.23. 20:35 Sünmalac1

Nem fejeztem be a blogolást, csak mostanában nincs időm írni.

Sokat gondolkodom azon is, hogy hol folytassam majd a blogolást, mert kb 1 hónap múlva megszünteti szolgáltatását a blog.hu. Most keresgélek, próbálgatom a többi blogot, de egyelőre egyik sem tetszik.

Ma kaptam egy levelet egy ételallergia boltból, hogy nézzek be hozzájuk és kérik, hogy utána említsem meg őket a blogomban. Aki olvasni szokott, az tudja, hogy amennyire csak lehet, nem szoktam semmilyen terméket, gyártót, szolgáltatót sem ajánlani. Ezt a boltot egyébként ismerem. Nem sokszor, de kétszer már jártam ott. Első alkalommal egy nagyon kedves eladóval találkoztam, de akkor csak nézelődtem és nem vettem semmit.
Második alkalommal három terméket vettem. Egy másik eladó volt, aki a közelemben állt és egy-két kérdésből rájött, hogy gluténmentes termékeket vásárolok, kizárólag azokat nézegettem. Amikor barnarizst kértem, azt egy másik polcról adott és én meg is vettem. Miközben mentem hazafelé, belenéztem a szatyromba és kivettem, amit vásároltam és olvasgatni kezdtem a feliratot. A barnarizses zacskóra az volt írva, hogy búzát is feldolgozó üzemben csomagolták. Visszamentem az üzletbe, ahol kicsit nehézkesen – mert nem találtam az 5 perccel korábban vásárolt termék blokkját - de levásárolhattam más termékre. Nem emiatt nem nevezem meg a boltot, hanem azért, mert soha senkinek semmit nem szeretek ajánlani.

 

1 komment

Címkék: termék barnarizs eszmefuttatás

2014.04.08. 21:07 Sünmalac1

Gluténmentes kakaóscsiga:

25 dkg túró
25 dkg liszt (rizsliszt, kukoricaliszt keveréke)
5 dkg cukor
½ kk szódabikarbóna
csipet só
1 kk útifűmaghéj 1 dl tejben összekeverve (vagy 2 db tojás)

 

A hozzávalókat összegyúrtam, két folpack között kinyújtottam, a tésztát olajjal megkentem és rászórtam cukrozott kakaót. A folpack segítségével a tésztát feltekertem és a hengereket felkarikáztam. Zsírpapírral kibélelt tepsibe tettem és 180 °C-on 20 perc alatt megsütöttem.

 

Frissen is jó, de másnap is puha.

Szólj hozzá!

Címkék: túró sütemény kakaóscsiga

2014.04.08. 20:46 Sünmalac1

Az elmúlt hetek néhány vacsorája, ill. ebédje. Valamennyi alapból gluténmentes.

Karfiolpüre, kaporszósz, csicseriborsóba forgatott és kisütött cukkini.

Saláta, tzaciki, bundázott padlizsá és csirkemell.

Görögsaláta, vajon sült lazac, karfiol, cukkini.

Kacsamell, sült krumpli,  cukkini.

Sajt tálban saláta, cukkini és padlizsán, krumpli.

 

1 komment

2014.03.30. 10:41 Sünmalac1

Szólj hozzá!

Címkék: sajt

2014.03.17. 18:49 Sünmalac1

Az elmúlt hetekben már megint lusta voltam írni. Most beteszek néhány képet, mindenféle recept leírása nélkül.

Megint sütöttem gluténmentes kekszet magamnak. A szokásos „gondolom forma” recept alapján. Rizsliszt, kukoricaliszt, vaj, tojás, citromhéj.

 

Egyik nap ebédre pisztrángot és makrélát sütöttünk zöldségágyon.

 

A pisztráng jó volt, a makréla pocsék hal ízű.

Ez itt lencsefasírt krumplisalátával.

 

Afrikai harcsapörkölt rizzsel. A harcsát nagyon szeretem.

Sült csirkecomb, sütőtökkel, cukkinivel és meggybefőttel.

Paleozsemle: lenmagliszt, tökmagliszt, amarántmag, kókuszliszt, tojás, só, szódabikarbóna, víz (pocsék volt).

 

Gluténmentes müzliszelet=energiaszelet:

Apróra vágott diót, napraforgómagot, szezámmagot megpirítok.

 

Aszalt sárgabarackot és vörösáfonyát felaprítottam.

Fentieket puffasztott amarántmaggal és pár kanál lekvárral összekevertem. Aki nem gluténérzékeny, az keverjen hozzá zabpelyhet és zabkorpát.

A masszát egy szögletes edénybe kell nyomkodni és egy erős férfi kézzel le kell nyomni.

 

Itt már a müzliszelet van, amelyet becsomagoltam, hogy a hét minden napjára jusson egy-egy. Több van, mint amennyi a képen látható.

Paradicsomleves

Húsgolyó krumplipürével és meggylekvárral.

1 komment

Címkék: keksz zsemle müzli paleo

2014.03.10. 21:51 Sünmalac1

Gluténmentes császármorzsa (smarni):

Kukoricadarából készítettem.
A kukoricadarát hiába áztatjuk be tejbe, nem fogja magába szívni a folyadékot és nem fog megpuhulni. Emiatt először felforraltam a tejet, picit sóztam és cukroztam, majd beleszórtam a kukoricadarát. Nem főztem meg teljesen, csak 1 percig, aztán hagytam fedő alatt puhulni.
Amikor kezdett kihülni, akkor hozzáadtam atojássárgáját valamint a tojásfehérjéből vert habot, majd forró olajat tartalmazó serpenyőbe öntöttem és időnként mgkevertem, összetörtem.

 

A kész császármorzsa baracklekvárral.

1 komment

Címkék: császármorzsa

2014.03.01. 22:48 Sünmalac1

Nagyon egyszerű – de számomra finom - zellerkrémlevest főztem. Összesen öt alapanyag kell hozzá. Hagyma, zeller, krumpli, só és víz. És egy kevés olaj, amin megpirítottam a hagymát, rátettem a többi hozzávalót és 15 perc múlva botmixerrel simává turmixoltam. Csak a fénykép kedvéért tettem rá egy kis tökmagolajat, mivel anélkül nagyon színtelen volt a leves.

Csirkemellet grilleztem.

A körethez egy kis szelet füstölt szalonnát megsütöttem és a zsírján megpároltam csicsókát, édesburgonyát és padlizsánt. Jégsalátából és lilahagymából készítettem salátát hozzá.


Szólj hozzá!

2014.02.24. 18:32 Sünmalac1

Nem adtam fel és végre megtaláltam a titkot, hogyan kell jó falafelt készíteni.
Miután a sokadik falafelem is éppen csak ehető volt, vagy éppen a szemétvödörben landolt, mert teljesen szétesett, ma a csicserborsót, miután éjszakára beáztattam, ledaráltam a kézi mákdarálóval. Így teljesen sima lett és rendesen összetapadt gombóccá. Füszereztem, majd kisütöttem és finom ropogós lett és nem esett szét!

1 komment

Címkék: falafel

2014.02.19. 20:43 Sünmalac1


Blogbejegyzéssel válaszolok egy kommentelő kérdésére:

Kedves Anita!

Nem tudok tanácsot adni tésztagéppel kapcsolatban. Mivel nem tudom, hogy Te milyen lisztet használsz, ezért csak a saját tapasztalataimról tudok beszámolni.

Ha az interneten nézegetem a tésztagépeket, akkor azt látom, hogy milyen egyszerű használni és milyen sokféle tésztát lehet készíteni vele. Olyan egyszerű a használata, hogy a fiam, aki külön él és saját háztartást vezet, még ő is rendszeresen használja és nagyon meg van vele elégedve. Igaz, ő normál búzalisztet használ, ami glutén tartalmú, így a tészta nyújtható, gyúrható, formázható.

Ha Te „gyári” gluténmentes lisztet használsz, arról nincs tapasztalatom, mert azt elvből nem veszek.

Néhány cég gluténmentes lisztjét megnéztem és a következő összetevőket tartalmazza (csak azokat sorolom fel, amelyek nekem nem szimpatikusak):

búzakeményítő, glükóz, dextróz, stabilizátor, guargumi, gluténmentes búzarost, térfogatnövelő szer, savanyúságszabályozó, állományjavító, szójaliszt, stb.

Tehát nem használom és ezért nem tudom, hogy milyen a fenti anyagokat tartalmazó liszt tulajdonsága, nem tudom, hogy mit lehet vele kezdeni a tésztagéppel.

Mivel én kizárólag kukoricalisztet, rizslisztet, esetleg darált magokat használok, ezért csak ezekkel kapcsolatban tudok tanácsot adni.

Ha ilyen liszteket használsz, akkor a legegyszerűbb tésztagépet vedd meg! Ugyanis ezekből a lisztekből gyúrt tészta szakadozik, morzsálódik, szétmállik, és örül az ember, ha sikerül egy-egy nagyobb darabot a tésztagépből elővarázsolni. Kizárólag a két henger közötti nyújtás funkciót használom.

Eddig nem is használtam a gépnek azt a részét, amely tésztacsíkokat gyárt, mert a korábbi bejegyzésnél látható nagyobb darab tésztát már alig lehetett emelgetni, örültem, hogy bele tudtam tenni a kerámia sütőedénybe. Ezt a tésztát nem hiszem, hogy fel lehetett volna aprítani.

Bár kíváncsivá tettél és valamelyik nap ki fogom próbálni. Majd beszámolok róla!

Tehát nem tudom, hogy milyen gépet vegyél.

Sünmalac


1 komment